Opvang goedkoper dan zwerven

Wie in de grote steden over straat loopt, komt nauwelijks nog een zwerver of junk tegen. Dankzij opvangprojecten zijn meer dan 10.000 daklozen de afgelopen jaren van straat gehaald.

Bezuinigingen
Maar het kabinet bezuinigt op de opvang: daklozen moeten volgend jaar een eigen bijdrage aan de geestelijke gezondheidszorg gaan betalen. Velen hebben het geld niet.

En ook andere bezuinigingen zetten de behandeling en opvang van de voormalig dakloze verslaafden onder druk. En dus zullen de zwervers en de daarbij horende overlast weer terugkeren op straat. Dat vrezen hulpverleners, maar ook de voormalig daklozen zelf.

Kostenbatenanalyse
In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid is een kostenbatenanalyse gemaakt. Daaruit blijkt dat een zwerver op straat de samenleving twee tot drieƫnhalf keer zoveel kost als in de opvang. Investeringen in de daklozenopvang kan dus grote besparingen opleveren, ondermeer op veiligheid.

Nieuwsuur ging een dag op stap met met de bestuursvoorzitter Sjef Czyzewski van Bouman GGZ, de grootste organisatie voor verslaafdenzorg in de regio Rijnmond. Hij laat Nieuwsuur plaatsen zien waar vroeger drugsoverlast, criminaliteit prostitutie en andere mensonterende taferelen plaatsvonden, maar waar nu geen spoor meer van te vinden is.Bron: nieuwsuur 10 november 2011

Geef uw reactie

You must be logged in to post a comment.